Підсумкова оціночна зустріч бенефіціарів Польсько-Української ради обміну молоддю та Польсько-Литовського фонду обміну молоддю

     4-5 листопада у м. Варшава проходила підсумкова оціночна зустріч бенефіціарів Польсько-Української ради обміну молоддю та Польсько-Литовського фонду обміну молоддю. Слід зазначити, що єдиними запрошеними учасниками з України  були наші колеги Наталія Ковальчук, Оксана Сірман, Ангеліна Недільська.

uapl2022    Це результат трьохрічної співпраці нашого закладу з Фондом імені братів Солунських - Кирила та Мефодія та БО "Фонд громади міста Дубна "Добробут".
    Це була чудова нагода продемонструвати результати співпраці та надихнутися ідеями інших.

uapl2022 1 uapl2022 2

Польські нотатки 2022

Уже третій рік поспіль наш навчальний заклад співпрацює з фундацією імені братів Солунських - Кирила і Мефодія за посередництва БО «Фонд громади міста Дубна «Добробут». Завдяки цьому ми можемо відвідати дружню Польщу, знайомитися з новими людьми та інтегруватись із польською молоддю.

pl01 pl02

Війна в Україні перевернула наше життя, але польські друзі надають велику підтримку нашій країні, у тому числі і в напрямку молодіжної політики. Агресія Росії проти України дещо змінила географію проведення програми: замість запланованих локацій організації зустрічі в обох країнах, усі 10 днів серпня учасники проекту провели в Польщі.

pl03 pl04

Цьогоріч темою проєкту була "Операція - екологічна активізація", яка на цей момент є надзвичайно актуальною, адже піднімає глобальні проблеми людства, які (як і війна) можуть загрожувати майбутньому цивілізації.

Учасниками проекту стали кращі студенти ІІ-ІV курсів нашого коледжу. З допомогою керівників - Н.Д.Ковальчук, О.А.Сірман та А.І.Недільської - ми встигли зробити дуже багато, а саме:

pl05

- здійснили сходження на гору Полонина Царинська;

- ознайомилися з функціонуванням Солинської ГЕС-ГАЕС і милувалися гірськими краєвидами;

- майстрували вироби з матеріалів вторинної сировини;

- дізналися структуру та функціонування системи лісництва в Польщі;

- провели еко-вечірку з дрес-кодом (кожен з нас виготовив і продемонстрував костюм або елемент одягу з вторинної сировини та екологічних матеріалів);

- провели вуличну акцію «Екологічний десант – я посаджу дерево життя»;

- влаштували екологічний акустичний вечір;

- організували творчі конкурси, виконання польських та українських народних пісень і танців.

pl06

Ми здружилися з польською молоддю і продовжуємо спілкуватися навіть після проєкту. На пам'ять ми зробили багато фото, що будуть гріти наші серця теплими спогадами, які в цей жорстокий час для нашої країни так потрібні кожному з нас.

pl07 pl08

Дякуємо адміністрації коледжу, особисто директору В. П. Бабаку, керівникам фундації імені братів Солунських, голові організації БО «Фонд громади міста Дубна «Добробут», члену наглядової ради фонду Сергію Гаврилюку за надану можливість презентувати молодь України в дружній Польщі.

pl09

Ірина Чорнобай, учасниця проєкту.

«Дій, молодий волонтере!»

Літо для студентів ВСП «Дубенський педагогічний фаховий коледж РДГУ» завершилося захопливою подією. Їм випала чудова можливість розширити свій світогляд, познайомитись з цікавими людьми, сприйняти іншу культуру і просто провести час з користю для себе в рамках міжнародного волонтерського проекту «Дій, молодий волонтер» та побувати у Польщі та Одесі. Учасниками проекту стали найактивніші та найкреативніші студенти ІІ, ІІІ та ІV курсів (Іванчук В., Хіц О., Швидка С. Онищук Н., Гринява М., Белеля М. (ІV курс); Стрільчук Д., Мішталь А., Ярмолюк А., Федорчук А., Максимюк І. (ІІІ курс); Хомедюк Х., Ковальчук Т., Пахай Я., Кутаєва К., Курманська А. (ІІ курс) ) та викладачі-керівники — Павлунь В.С., Ковальчук Н.Д. та Недільська А.І..

uapl01 uapl02

Наша подорож розпочалася із давнього лемківськ ого села на Закерзонні, у гміні СолинаЛіського повітуПідкарпатського воєводства. Знайомство з польськими учасниками проекту з міст Перемишль та Пшеворськ вийшло надзвичайно веселим, зворушливим та емоційним. А вечір був наповнений українськими та польськими народними наспівами під віртуозну гру на баяні Івана Максимюка.

uapl03

Кожен наступний день дивував нас новими враженнями, цікавими зустрічами та участю у різних видах діяльності, зокрема у Центрі інтеграції в Халупках, у музеї під відкритим небом у м. Санок.

uapl04 uapl07 uapl08
uapl09 uapl10 uapl11

У вільний час учасники проекту готувалися до благодійної акції та виготовляли вироби для продажу під час фестивалю обжинків. Зібрані кошти адресувалися дітям, що перебувають у скрутному життєвому та матеріальному становищі.

 

uapl13 uapl14 uapl15
uapl17 uapl16 uapl18

У сусідній країні святкування обжинків спочатку організовують на території кожної гміни (сільради), а потім відбувається справжнє повітове дійство. Цьогоріч фестиваль обжинків відбувся у воєводстві Халупки. Студентам нашого закладу вдалося вразити гостей дійства незабутнім сольним виступом Яни Пахай та запальним українським танком за участю усіх наших студентів. Неабияку роль відіграв зовнішній вигляд нашої молоді — вишиванки, віночки та щира посмішка.

Польщу залишали з нотками суму.

uapl19 uapl20 uapl21

Наступні п’ять днів наш проект реалізовувався у сонячному місті Одеса. Нам випала чудова нагода відсвяткувати 30-річчя Незалежності України саме тут. Надзвичайно теплі спогади залишили наша участь у Вишиванковому фестивалі та концерт з нагоди свята. А завершилося святкування феєрично (в прямому розумінні) – святковим феєрверком.

  uapl22 uapl23 uapl24

Щоденно ми продовжували роботу з обміну досвідом волонтерської діяльності нашого колективу, польської та одеської молоді. Програма перебування в Одесі включала цікавий майстер-клас з гончарства та виготовлення еко-сумок. Крім того, ми мали змогу побачити та відвідати видатні місця Одеси: історичний центр міста, Спасо-Преображенський кафедральний собор, Міський сад,Воронцовський палац, Пасаж, Будинок-стіну, Потьомкінські сходи, а також пам’ятник Дюку, імператриці Катерині II та її сподвижникам, пам'ятник Ільфу та Петрову «12-тий стілець».

uapl25 uapl26 uapl27

А ще ми стали учасниками благодійного фестивалю на базі релігійно- благодійної організації Карітас-Спес Одеса. Гостями фестивалю були діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти з обмеженими фізичними можливостями. Українські та польські групи молоді у рамках підсумку проведення проекту презентували їм свої художні номери та активно допомагали організаторам даного фесту у роботі з дітьми, а саме у проведенні різних розважальних та спортивних ігор .

uapl28

До слова, одним з найяскравіших заходів проекту в Одесі був похід до дельфінарію «Немо» на шоу ЄДИНА ПЛАНЕТА. Без перебільшення – ми здійснили неймовірну подорож у глибини океану разом з дельфінами.

Міжнародні проекти є чудовим способом саморозвитку, який дає нові перспективи і допомагає краще зрозуміти себе і світ.

Щиро вдячні організаторам проекту: Польсько-Українській Раді Молодіжного Обміну, Фонду імені Братів Солунських – Кирила і Мефодія, благодійній організації Карітас-Спес Одеса, координаторці проєкту з польської сторони – пані Ірині та активній підтримці адміністрації коледжу, особисто директору В.П.Бабаку, депутату Дубенської районної ради Сергію Гаврилюку за надану можливість познайомитись з цікавими людьми і стати європейського волонтерського руху.

Volonter (2)

uapl30

Студенти Дубенського коледжу РДГУ - учасники польсько-українського проекту «Natura і Kultura»

Сучасна молодь – це спільнота, яка прагне до постійного розвитку та відкриття нових можливостей. Саме до такої молоді можна віднести і студентів Дубенського коледжу РДГУ, адже вони проявляють свою активність і креативність у всіх сферах життя. Сьогодні для таких людей відкривається безліч пропозицій і сотні можливостей.

proekt1 proekt2

         Цьогоріч ми мали змогу взяти участь в українсько-польському проекті «NaturaіKultura». На жаль, перетнути кордон, щоб відвідати країну і познайомитися з її культурою, нам не вдалося. Але, незважаючи на складну ситуацію в країні, обидві сторони - польська та українська - змогли все-таки втілити цей проект в реальність, хоч і в онлайн режимі. За допомогою платформи Zoom учасники знайомились з природою та культурою обох країн через онлайн-екскурсії, ігри, відео та просто спілкуючись один з одним.

proekt4 proekt5 proekt6

Учасникам проекту булозапропонованонасиченупрограму. Звичайно ж, підготовка до її реалізації була нелегкою, проте сам хід проекту виявився дуже цікавим та корисним. Перед студентами відкрилися наступні можливості:

-         обмін думками з різних питань;

-         можливість креативно представити свою країну та звичаї;

-         практикум англійської мови;

-         знайомство з однолітками з Польщі;

-         екскурсії і комунікація з іноземцями.

Такі проекти заохочують молодь та осіб, що працюють із молоддю, до спільної діяльності, яка дозволяє взаємно зблизитися, відкрити спільне коріння, подолати упередження у сприйнятті спільної історії та сучасних відносин, укріплювати дружнє майбутнє, переймати досвід та вирішувати актуальні проблеми.

proekt3 proekt7

Такий культурний обмін напевно є найціннішим, адже завдяки йому можна зруйнувати стереотипи про іншу країну та розширити свій кругозір.

          Отож удосконалюймо себе та надихаймо світ навколо!

                                         Учасниця проекту Ольга Хіц

День Європи в Дубні

Щорічно, починаючи з 2003 р., Україна разом з усією європейською спільнотою святкує День Європи. У країнах Європейського Союзу це свято традиційно відзначається 9 травня, а в Україні - у третю суботу травня. День Європи є для жителів України днем спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Святкування Дня Європи у нашому місті є по-справжньому особливим. Традиційно в центрі Дубна проводиться святковий захід та інтелектуальний квест визначними місцями Дубна. Участь у змаганні беруть представники всіх навчальних закладів міста. Оцінюються представлення команди й успішне виконання завдань на кожній зі станцій квесту. Під час змагання усі команди показують ґрунтовні знання історії свого міста та Європи, міст-побратимів, а також духовної та літературної спадщини. Оцінюють учасників відомі люди міста, духовні особи, письменники та громадські діячі.

de1 de2

Неодноразово перемогу, щирі привітання та навіть обійми отримувала команда Дубенського коледжу РДГУ. Судді були приємно вражені знаннями, вихованістю та оптимізмом студентів, тому завчасно пророкували їм перемогу. Після побиття рекорду з кількості правильних відповідей на одній із станцій наша команда отримала щедру порцію усмішок та обіймів з боку навіть, здавалося б, дуже суворих суддів.

de3 de4 de5

По завершенню свята усі учасники квесту були нагороджені солодкими призами. Приємно вражає велика кількість молоді, яка приходить на свято. Це вкотре підтверджує, що дубенська молодь не лише активна, але й свідома. Свято завершилося флешмобом із прапорами біля пам’ятника борцям за волю України. На завершення на площі лунали гімни України та ЄС як символ толерантності та співдружності різних культур. Наша сила в єдності, наша сила в різноманітті. Цінуймо свою державу і не забуваймо прагнути кращого, бо ми того варті!