Тиждень предметно-методичної комісії викладачів соціальної педагогіки

З метою поліпшення професійної підготовки майбутніх спеціалістів у Дубенському коледжіРДГУ стали традиційними тижні предметно-методичних комісій, що сприяють взаємному збагаченню новим педагогічним досвідом щодо проведення практичних занять, різних видів практики, круглих столів, тренінгів, різноманітних акцій, а також поглибленню знань самих студентів.

Тож з 2 по 6 жовтня 2017 року пройшов Тиждень предметно-методичної комісії викладачів соціальної педагогіки: «Соціальний педагог: сьогодення та перспективи». Предметно-методична комісія як структурний підрозділ внутрішньої системи управління навчально-виховним процесом Дубенського коледжу РДГУ активно працює над науково-педагогічними та соціально-педагогічними проблеми, які тісно пов'язані з професійною підготовкою студентів напряму «Соціальна педагогіка». Мета діяльності викладачів комісії: розвинути творчу особистість, виявити і розкрити індивідуальні здібності і потенціал майбутнього соціального педагога, сформувати емпатію, виховати людяність, терпимість, любов до людей, громадянську зрілість і соціальну активність.

Протягом Тижня було проведено День соціальної реклами, який включав також презентацію воркшопу «Сходинки людяності».

Протягом перерв у коридорах навчального корпусу транслювалася відеореклама.

Також студентам І-ІV курсів відділення «Соціальної педагогіки» було запропоновано розкрити найгарячіші проблеми сьогодення через фотографію. За результатами проведеної роботи 3 жовтня викладачем комісії Стець І.А. було організовано фотовиставку «Соціальні проблеми крізь призму об’єктиву». Цього ж дня було проведено науково-практичну конференцію «Система професійних компетенцій сучасного фахівця в галузі освіти та соціальної роботи», на якій були присутні соціальний педагог ЗОШ №1 Кедись О.П. та фахівець соціальної роботи Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Новосад В.Д.

weeksp174 07  weeksp174 08 

Практика посідає одне з найважливіших місць в системі підготовки кваліфікованого працівника, в тому числі і соціального педагога. Для того, щоб показати, який же саме зв’язок існує між теорією та практикою, 4 жовтня 2017 року під керівництвом Хітрової О.В. було проведено вуличну акцію «Я обираю здоров’я» та відкрите засідання клубу «Волонтер» на тему: «Ми – проти куріння! Ми – здорове покоління!».

weeksp174 01 weeksp174 02

Сучасний навчально-виховний процес характеризується динамічним інформаційним обміном та інтенсивним емоційним вигоранням його учасників. Ці стресогенні чинники призводять до виникнення і накопичення нервово-психічного і м’язового напруження, що в свою чергу спричиняє психічне та фізичне виснаження, невротичність, емоційну нестабільність і, як наслідок, негативно позначається на якості життя та педагогічній взаємодії викладачів і студентів.

Для того, щоб навчитися визначати ці стресогенні чинники, навчитися боротися з ними, в рамках тижня предметно-методичної комісії практичним психологом Добровольським С.Г. було проведено майстер-клас для викладачів «Ресурси боротьби зі стресом», під час якого він визначив, що одним із ефективних засобів подолання наслідків виробничого стресу у ході навчально-виховного процесу є релаксація, тобто психофізіологічне розслаблення організму, зняття емоційного, психічного і фізичного напруження тіла. Це найбільш природний і органічний спосіб подолання стресу і розвитку стресостійкості особистості до негативних психологічних факторів педагогічної діяльності.

weeksp174 06  weeksp174 05 

Робота викладачів предметно-методичної комісії організована згідно з напрямками соціально-педагогічної діяльності: соціально-реабілітаційна, інформаційно-профілактична, діагностична, консультативна, психолого-терапевтична, освітньо-дозвіллєва, профорієнтаційна та охоронно-захисна робота. Тому соціальному педагогу важливо не просто боротися з проблемами і шукати шляхи їх вирішення, а все-таки створити умови для їх профілактики. На сьогодні в сучасному суспільстві дуже гостро стоїть проблема насильства, яка, на жаль, з роками не вирішується, а ще більше загострюється та набуває нових форм. Саме з метою профілактики насильства в молодіжному та учнівському середовищі експрес-група «Гаряча лінія» (керівник Стець І.А.) провела флешмоб «Ми проти насильства!»

weeksp174 03  weeksp174 04 

В рамкаж тижня предметно-методичної косімії викладачів соціальної педагогіки серед студентів ІV курсу, групи С було проведено «Професійний квест» з метою здійснення моніторингу фахових компетентностей. Участь у квесті прийняли Андрощук Н., Голота К., Дорощук Р., Коцюба М., Тернова А. та Харчос Ю. За результатами дійства призові місця посіли: І місце – Дорощук Р.; ІІ місце – Тернова А.; ІІІ місце – Андрощук Н. Вітаємо переможців!