Масниці – 2018 у Дубенському коледжі РДГУ

Masn 04

Масниця (Колодій, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя) — тиждень перед початком Великого посту, який не має визначеної дати, бо залежить від дати Великодня кожного року. Після зимових м’ясниць перед Великим постом набирало сили обмеження скоромних страв. За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі, проте наставало справжнє свято молочних продуктів, що й дало назву цим дням. Не їли ні м’яса, ні сала, ні навіть жирів тваринного походження, лише яйця, без яких не обходилося тісто для випічки, млинців і вареників.

Masn 02 Masn 03

Серед традиційних українських обрядів, котрі вже одійшли в минувшину, осібне місце належить унікальному, як за формою дійств, так і символікою звичаю, що відомий під назвою «Волочити колодку». Вперше цей термін увійшов до писемних джерел чотири з лишком сторіччя тому, хоч на думку багатьох дослідників він сягає своїм корінням у дохристиянські часи, мабуть, навіть до матріархату, оскільки в ньому чітко простежуються елементи глибинних вірувань — «законодавцями колодок» були не чоловіки, а жіноцтво.

Masn 09 Masn 10 Masn 12
Masn 08 Masn 11 Masn 13

15 лютого в Дубенському коледжі РДГУ відбулося свято Масниць. Організаторами свята були студенти 3 курсу, групи Д (керівник Р.М.Бернат). До підготовки свята передувало ліплення фігур зі снігу. До дійства були залучені також студенти усіх навчальних груп відділень початкової освіти, дошкільної освіти та відділення соціальної педагогіки, які під час свята представляли власноруч приготовлені страви.

      Атмосфера була надзвичайно піднесена, адже кожен зміг реалізувати себе в даному дійстві. Гостями заходу були адміністрація, викладачі та студенти коледжу. Під час свята проводилися різні традиційні закликання весни та проводи зими. Насамкінець під час виконання фінальної пісні відбувся обряд “спалення зими”.

Masn 15 Masn 16

Архів новин (оберіть дату)