Зиму проводжаємо – весну зустрічаємо

Хоча за вікном ще зима, а в нашому коледжі вже відчувається перший подих весни. 14 лютого студентами групи 1-Б курсу було проведено свято «Зиму проводжаємо – весну зустрічаємо», присвячене Стрітенню.

str1 str2

Стрітення - одне з найбільших свят лютого, яке подекуди йменували ще дохристиянськими назвами “зимобор” або “громовище”.  

У церковнослов'янській мові слово «стрітення» можна перекласти як "зустріч", або "радість". Саме це і символізує саме свято.

str3 str4

Вважалося, що цього дня, зима з весною зустрічається й бореться. І хоча ще лежав сніг та вертались морози, все ж люди знали, що “лютневий сніг весною пахне”.

Традиції Стрітення в Україні насправді не дуже сильно відрізняються від інших подібних свят. Насамперед господарі спостерігали за погодою, щоб спрогнозувати її на тривалий час. Існує багато прикмет, які допоможуть нам дізнатися, якою буде погода далі:

  • Якщо в Стрітення буде тепло, то весна прийде нескоро.
  • У Стрітення ясна і тиха погода - весна буде теплою і скоро прийде.
  • На Стрітення холодно - вже скоро весна.
  • На Стрітення день ясний - буде льон прекрасний.

Молоді люди в Стрітення, незважаючи на те, який це день тижня, влаштовували веселі гуляння, які продовжувались до ранку.

Під час заходу студенти розповіли про свято Стрітення, його святкування, показали обряд зустрічі Зими з Весною.

str5 str6

На подвір’ї коледжу в цей день лунали веснянки у виконанні господарів свята та учасників театру народної пісні «Погостини». Цікавими та захоплюючими виявилися народні забави, участь у яких брали найактивніші студенти коледжу. Переможці та переможені не залишились без традиційних смаколиків – печива у вигляді жайворонків.

У спільному хороводі закликали Весну й всі присутні на святі .

Під час свята печивом «жайворонки", як символом наближення весни, студенти пригощали і своїх викладачів.

str7 str8

Архів новин (оберіть дату)

February 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3