Академічна доброчесність як запорука якості сучасної освіти

27 лютого у Дубенському коледжі РДГУ у рамках діяльності студентського наукового товариства «Золота сова» (керівник М.П.Даниленко) було проведено проблемний семінар на тему «Культура академічної доброчесності та її формування в сучасному освітньому просторі України».

На сьогодні ця проблема активно обговорюється не тільки вітчизняними науковцями, педагогами, правозахисниками, а й викликає особливий інтерес як в учнівської, так і в студентської молодіжних аудиторій. Саме тому вона була запропонована для більш широкого розгляду студентами-членами СНТ, що вбачають у змісті академічної доброчесності основу для позитивних зрушень не тільки української освіти, а й подальшого розвитку усього суспільства і держави.

AkD1 AkD2 AkD3

Семінар проходив у формі доповідей представників студентської наукової спільноти та їх дискусійного обговорення:

-    Академічна доброчесність: зміст поняття та основні принципи (Крамарук Н. – 3-В курс);

-       Проблеми формування культури академічної доброчесності у вітчизняному освітньому просторі (Гаврилюк С. – 3-Б курс);

-       Механізми подолання академічної нечесності: українські реалії та зарубіжний досвід (Щепанська М. – 3-А курс).

До обговорення даної проблеми (як автор проекту Положення про академічну доброчесність в Дубенському коледжі РДГУ) долучився також заступник директора з навчальної роботи В. Р. Малюта. Віктор Ростиславович акцентував увагу на видах можливої відповідальності учасників освітнього процесу у разі порушень правил академічної доброчесності. Окрім того, він висловив цікаву пропозицію для членів СНТ: розробити, спираючись на досвід зарубіжних (і окремих вітчизняних) закладів освіти, Кодекс честі студентів коледжу.

В цілому захід проходив в атмосфері творчої співпраці між його учасниками – викладачами та студентами, обміну цікавими ідеями, зауваженнями і доповненнями.

AkD4 AkD5 AkD6

Так, студенти дошкільного відділення зауважили, що культуру особистісної доброчесності потрібно формувати з раннього дитинства, а не розпочинати цей процес з шкільної лави. Власними методами «боротьби» з найтиповішим проявом академічної недоброчесності – списуванням – охоче поділився зі студентами В. С. Павлунь (завідувач навчально-методичного кабінету). Останні, у свою чергу, зважаючи на український освітній простір, вказали низку вагомих причин, які лежать в її основі.

Отож захід пройшов успішно. Усі його учасники підтримали думку, що саме дотримання академічної доброчесності, формування її культури у суспільстві стане орієнтиром майбутніх успіхів і рушійною силою української освіти!

Архів новин (оберіть дату)

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5