22 вересня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній День без автомобіля (World Carfree Day)

 

4 

 

 

 

 

      У зв'язку з постійним збільшенням кількості автомобілів у всьому світі екологічна ситуація на планеті істотно погіршилася. Саме тому був придуманий Всесвітній День без автомобіля. Його святкують щорічно 22 вересня.

Засилля автотранспортом характерне не тільки для мегаполісів, а й для малих міст. Поступово машини стають глобальною проблемою всього людства. Багато людей в автомобільних пробках проводять більшу частину свого щоденного часу. У результаті те, що повинно допомагати жити, насправді - заважає. Більш того, автомобілі вбивають біосферу планети, частиною якої є і людина. За статистикою, один автомобіль за час свого існування опосередковано вбиває 3 тисячі людей. Цей день закликає людину замислитися над сумною статистикою і припинити використовувати досягнення автомобільної індустрії без обмежень. Сьогодні у світі кожну хвилину виробляють по одному автомобілю. Саме цей товар посідає третє місце за кількістю реклами на планеті.

         Дане свято почали відзначати французи у 1998 році. До 2001 року до цього руху приєдналися жителі 35 країн, які у цей день відмовляються від цього транспортного засобу на користь велосипедів або пішої ходьби.

         В той час, як одні країни працюють над скороченням автомобільного потоку, інші, такі як Японія, прагнуть зменшити шкоду, яку завдає автомобіль навколишньому середовищу. До 2030 року всі автомобілі в країні повинні будуть працювати на суміші етанолу і стандартного бензину. Спалювання цієї суміші завдає навколишньому середовищу меншої шкоди, ніж використання звичайного сьогодні моторного палива.

         У розвинених країнах ведуться дослідження, спрямовані на створення екологічно чистих видів палива. Організатори акції «Всесвітній День без автомобіля» вважають, що кожен водій повинен робити свій внесок у загальну справу. Наприклад, елементарне регулювання двигуна машини може зменшити шкідливі викиди на 10%.

Водіям також рекомендується таке: глушити мотор при зупинках; продумати, як можна уникнути тривалих прогрівів двигуна в холодну пору року; поважати права пішоходів, гальмувати перед "зеброю" і знаками пішохідного переходу, не ігнорувати і не притискувати до бордюру велосипедистів; влаштовувати "розвантажувальні дні" без автомобіля, заздалегідь спланувавши, як добиратися до роботи іншим способом.

 

 

 

Цимбалюк Т.В., координатор екологічного проекту "Рідне місто" Дубенського коледжу РДГУ

 

Архів новин (оберіть дату)

May 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2