Підсумки проведення акції «Рісайклінг»

ЕКО6.6З 6 по 19 грудня у холі корпусу №2 Дубенського коледжу РДГУ проходила виставка робіт, які були виготовленні із вторинної сировини. Чимало представлених робіт були виготовлені руками студентів нашого навчального закладу під час навчальних занять із трудового навчання та у позакласний час.
Попри розвішені оголошення у школах міста, до акції долучилися лише учні Дубенської гімназії №2. Вони зуміли виготовити віник із пластикових пляшок, іграшки для діток, ляльки із пластикових пакетів. За співпрацю дякуємо вчителям біології Цимбалюк Л.С., Максимчук М.О..
Організація повної утилізації вторинної сировини має і екологічне, і економічне, і соціальне значення. Це і спосіб змен­шення забруднення, і отримання дешевшої продукції на основі відходів, і раціональне ставлення до природних багатств країни.
Бережімо природу! Економно ставмося до природних ресурсів!
Цимбалюк Т.В., координатор екологічного проекту "Рідне місто"
соціальної програми «Дубенський коледж РДГУ – дубенчанам»

 

Утилізація вторинної сировини


У більшості міст світу переважає вивіз відходів на звалища. На звалищах зберігається багато відходів. Складування відходів на міських звалищах є екологічно найбільш недосконалим способом порятунку від них. Стічні води звалищ токсичні й забруднюють ґрунтові води й ріки. Відбувається забруднення атмосферного повітря газоподібними речовинами, які утворюються при розкладанні звалених матеріалів.
Організація повної утилізації вторинної сировини має і екологічне, і економічне, і соціальне значення. Це і спосіб зменшення забруднення, і отримання дешевшої продукції на основі відходів, і раціональне ставлення до природних багатств країни.
В цьому плані можна виділити такі найпоширеніші способи використання:
• Побите скло використовують для виробництва склотари (банок, пляшок). Так, при варці зеленого скла в Німеччині вико¬ристовують до 70% склобою, коричневого — до 46% і безколірного - до 25%. На спеціальні заводи бите скло поставляється уже очищеним від домішок і розмеленим до розмірів, що вимагаються. В США відходи тарного скла використовують при будівництві автомобільних доріг. Розроблений матеріал «гласфальшт», що складається з 60% меленого скла, 5% асфальту, 33% «кам'яної муки». Також в США розроблено новий вид білої і кольорової це¬гли з старого газетного паперу і бою скла. Цегла вогнетривка і водостійка, має меншу масу і вартість, на 30% нижчу від звичай-ної. В Україні бите скло використовують, в основному, як добавку до шихти при варінні товарного скла у кількості 15-35%.
• Макулатура переробляється, головним чином, на паку¬вальний папір, картон, газетний і туалетний папір, внутрішні шари багатошарового картону. Переробка макулатури на білий типографський папір вимагає великих затрат через необхідність знебарвлення, видалення проклеюючих речовин та наповнювачів. Перш за все макулатуру сортують - розділяють картон, папір, газети. Потім подрібнюють, додають наповнювачі за необхідності, розмочують, очищають від сторонніх включень і форму¬ють паперове полотно. Паперовий брак йде на вторинну переробку. Використання вторинної паперової сировини зберігає великі площі лісів, яких і так в Україні недостатньо.
• Найбільш розповсюджений метод переробки відходів пластмаси (попередньо розсортованої за типами, сортами, кольорами) - перетворення на вторинний гранульований продукт з наступним чи безпосереднім використанням його для виробництва поліетиленової плівки, труб для поливання, волокна та т.п.
• Зношені шини останнім часом намагаються більш активно переробляти, ніж раніше. Ступінь переробки коливається від 87% (Японія) до 20-30% (США та Західна Європа). Інколи це досить екзотичні способи - наприклад, створення штучного рифу для існування риб і мідій (Флорида). До найбільш поширених методів можна віднести утворення гумової крихти. Для цього гуму дроблять при позитивних температурах або кріогенним дробленням. Далі гумова крихта може використовуватись у дорожньому будівництві. Це суттєво підвищує зносостійкість і зменшує шумоутворення, покращує морозостійкість, скорочується гальмівний шлях автомобіля. Існує два способи виготовлення гумоасфальту: перший - хімічна взаємодія крихти з компонентами асфальту, другий - крихту вводять в асфальт як наповнювач поряд з піском чи щебенем. Однак вартість такого асфальту більша на 10-100 %. Гумову крихту можуть використовувати при виготовленні спортивних покриттів та литих виробів. Використання покришок як палива з урахуванням забезпечення екологічних вимог становить близько 35 доларів на 1 тонну. Та все ж таки, це дозволяє економити традиційні види палива (спалювання однієї шини легкового авто дає кількість енергії, еквівалентну спалюванню 3 л нафти).
• Кольорові і чорні метали давно використовують як найважливіший вторинний ресурс в металургії. Це дає не лише екологічний, а, перш за все економічний та технологічний ефект.
• Утилізація відпрацьованих акумуляторів полягає у ме¬ханізованому розділенні, сепарації акумуляторного брухту, плавці і рафінуванні чорнового свинцю. При розділенні отримують п'ять фракцій: металічну, оксидно - сульфатну, поліпропіленову, полівінілхлоридну і ебонітову.
Цимбалюк Т.В., координатор екологічного проекту "Рідне місто"
соціальної програми «Дубенський коледж РДГУ – дубенчанам»

Архів новин (оберіть дату)

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5